wiie

Thailand har skaffat sig nya visumregler vilket satter kappar i hjulet for oss. Tidigare fick man stanna 30 dagar utan nagot visum alls, sedan kunde man aka till tex malaysia 1 timme o sen tillbaka in i Thailand och fa ytterligare 30 dagar. Det var precis sa vi tankt gora, tills nu.

Vet inte varfor men nu ger de bara 15 dagar om man inte flyger in och det gor vi ju inte. Detta gjorde att vi bestamde oss for att hyra motorcyklar och cruisa ivag till phnom penh dar ambassaden ligger, cirkus 23 mil. Dit och tillbaka samma dag alltsa.  Vi steg upp 7 men efter en javla massa krangel kom Anders o Robert ivag, jag blev kvar. Sahar i efterhand ar jag mycket tacksam for det, nagra av orsakerna: risiga hojjar, inga skydd utom hjalm, galen trafik, inga kortkort vilket man masta ha, ena hojjen saknar reg-skylt. Sen blir sa gott som hela hemresan i morker vilket ar sadar pa en vag man inte kanner och belysning langs gatorna, troligt.

Resan bor ta 3.5 timme och ambassaden stangde 16.30. Nu ar klockan 22 vilket vittnar om att nagot borde vara galet. Jag blir mycket forvanad om resan gatt smartfritt.

Sjalv har jag spenderat dagen med sa gott som ingenting. Surrade runt inne i stan hela formiddagen med o fixa med motorcyklarna, ringa ambassaden, ta kort osv osv. Sen nu ikvall hyrde jag o en annan kille moppe och styrde senare in pa bion och sag en halvbra film. Var dar och sag senaste Bond igar, den riktigt skon daremot! Varldens skonaste biosal, soffor, fatoljer och madrasser overallt, starkol 1$ och restaurangerna i narheten levererar mat in i salongen under filmen.

Imorn ar det nyar och fest, tjoho!

Morgonstund

Kom i sang vid 4 igarkvall men pigg som en larka reste jag mig 9. Har kommit pa att det ar sa valdans fint att ga upp "tidigt"och njuta av en frukost innan allt harj drar igang. Ungerfar sahar gar det till:

Uppstigning 9. Da gar man till grannrestaurangen o bestaller chicken, fried rice & vegetables tillsammans med en kopp te. Sen gar man o pissar, slanger pa solkram och lirkar in linserna. Tar strandvaskan over axeln och satter sig 20 sek innan maten ar klar. Sen ater man maten med provokativa mangder salt och njuter av lugnet. Kanske med en bok eller mojligvis lite musik, kanske ulf lundell. Sen skuttar man vidare ner pa stranden och efter ca 2 timmar borjar dom andra dyka upp. Njutbart!


Nice


Riktigt kul kvall igar. Nagra av grabbarna skulle ivag pa en restaurang en bit bort o kaka o eventuellt ta nagra stankare. Jag kom lite efter da jag skulle ut pa en loprunda langs stranden precis. Sprang 20 min, nagra armhavningar pa det o sen dusch. Sager som micke borell: "Jag kan inte va tanig OCH ha mage". Det gar jag inte med pa.

Det ar viktigt att ata o dricka ordentligt efter traningen och det fick servitoren pa restaurangen vi belagrade erfara. Vi var dar ca 2 timmar och nar det var dags att betala kunde vi konstatera att notan for 4 grabbar sag ut som foljer:
5 huvudratter
28 redbull-vodka
5 ol

Jag stod for 2 huvudratter och olen. Eftersom kyparn tyckte att vi var sa bra kunder fick vi aven 7 varrullar och 9 bananer. Jag lamnade 2 rullar till dom andra men inga bananer :)

Darifran gled vi vidare patagligt berusade ner till ett stalle pa stranden. Dar rojde vi ett tag och jag kilade sedan hemat. Fastnade i baren har med en fruktsallad o en vatten for o varva ner och gled dar in i en mkt suspekt konversation med en indier. Det borjade normalt styrdes mer och mer in pa hans kriminella bekanta och hur han faktiskt kande en som varit torped med uppdrag bla. i sverige. Han lat ocksa meddela att ett normalt pris for en torped i Phnom Penh har i Kambodja ar 60$ per offer. Jag strok indiern medhars resten av samtalet och smet sedan ivag.

Kvallen var riktigt bra men jag gillade inte att indiern sag vilket rum jag bodde i.

Schack och sandloppor

Sandloppor ar inga trevliga sma kryp. Dom gommer sig i sanden och biter en och lamnar ett fint knallrott marke. Vissa har fler an andra och jag klarar mig an sa lange bra men tex Roberts fotter ser helt sjuka ut. Grejen ar att dom kliar sa man kan inte lata dom va. Nagon som har koll pa botemedel?

Har blivit utmanad av finnen Leo och amerikanen Ben pa ett parti schack. Jag forvarnade dem att jag ar gammal stormastare (haha, har tavlat i schack) med de verkar inte inse sitt eget basta sa nu hallar dom pa att rigga fram brade och pjaser, nu javlar! Farsan, jag forstar att du blir besviken om jag torskar men det kommer inte ske, nu kor vi.

Finanskungen Aspenberg

Mina aktier verkar ju ga stralande! Mina planer att den lilla investeringen skulle finansiera resan gar som smort.
Jag kopte 400 stycken for 30 nok styck, nu ar dom varda 36.50 vilket min utomjordiskt snabba skalle omvandlar till en vinst pa ungerfar sissadar 2600 nok. Perfekt!

Jag ar personligen overtygad om att det kommer fortsatta spikrakt uppat sa allt under 50 nok styck innan nyar ar en stor besvikelse.

Jobba hart nu roros-gutta!!!!!!!!!! :)


For er som inte fattar ett skit sa kopte jag ett gang aktier i flygbolaget Norwegian innan jag akte. Bolaget jag jobbade for i norge.

Lata dagar

Bristande uppdatering nu men det beror helt enkelt pa att det inte hander sa mycket. Vi ar fortfarande i Sihanoukville och har tankt stanna har over nyar. Dagarna fylls ut med fotboll, volleyboll, biljard, lasning, sol, mat, poker typ. Det funkar.

Tyvarr verkar vadret bli samre nu, BBC pastar att det ska bli mulet o lite skurar narmsta dagarna sa det finns en risk att vi lamnar stallet innan nyar. Imorgon ar planen att hyra moppe o se sig omkring och forhoppningsvis testa vindsurfing pa en narliggande strand.

Har ett litet problem jag tampas med. Jag misstanker att jag far infektion/inflammation av att bada i havsvatten och detta ar ingen bra defekt pa en fyra manader lang sol- och badsemester. Har haft inflammation tre ganger, en gang i februari som inte kan knytas till nagon speciell anledning. I somras kom nummer 2, i magaluf dagen efter vi kom, kanske for att jag hade badat. Nu pa denna semestern badade jag i Halong Bay och vaknade morgonen efter upp med forstorda ogon. Sen dess har jag inte varit i plurret nagot mer for att verkligen se till att ogonen ar helt frisk och sen testa igen for o fa reda pa hur det verkligen ar. Hade tankt prova pa juldagen men jag torrs fan inte. Vad tusan ska jag gora om det skiter sig? Nervos for detta men jag har helt klart hoppet kvar och ska nog testa imorn....... Hall tummarna for mig!

Vi bor troligtvis pa det absolut skonaste stallet i varlden, Chiva's shack. Ska posta en bild tankte jag men internet ar sa ruggigt segt sa det far bli lite senare. Igarkvall vankades det grillad mat och for mig blev det barracuda (stavning?), helt fantastiskt gott! Trodde verkligen jag skulle sakna maten hemma men med den har kvaliten klarar jag mig fint!

Julafton

Klockan ar 9 pa kvallen har i Sihanoukville vid Kambodjas kust, grillen brinner fint och vi ar mitt i happy hour.
Nagra julkanslor finns verkligen inte aven om jag forsokte fa fram nagra genom att lyssna pa julmusik sa som "glans over sjo och strand" men det hjalpte foga.

Julafton har firats med rena kalsonger, deodorant och god mat. Nu borjar Kalle Anka dar hemma och det hade varit riktigt trivsamt att vara hemma over jul men jag ska nog klara mig har.

Sihanoukville ar landets badort och har har vi hittat ett riktigt fint boende 20 m fran stranden. Rummet som mest paminner om en koja har ett minst sagt rikt djurliv men vi trivs!

God Jul allihopa!

Jag ar inte bitter

Fick en kansla av att jag later javligt gnallig och bitter nar jag skriver om grejer har. Sa ar inte fallet egentligen.
Om ett musee inte ar nagon hojdare sa sager jag ju det men det kanske har blivit lite for mycket av besvikelserna. 
For att rojja undan alla tvivel sa ar resan an sa lange: bra, kul, spannande, osv osv. 

Phnom Penh, Kambodja





1. Skolan som byggdes om till tortyrfangelse
2. Killing fields
3. Ett trad pa Killing fields framfor vilket man avrattade framst barn. Da man ville spara pa ammunition kom man pa andra satt att ta livet av offren. Bland annat hade man knivar nedstuckna i marken vilka man tvingade barnen att stalla sig pa till de forblodde och dog. I tradet hangde man upp hogtalare for att overrosta skriken.

Vi har hittat till annu en kaotisk huvudstad, Phnom Penh.. Kambodja ar landet jag innan vi akte kande mig mest tveksam med, jag var inte sarskilt sugen helt enkelt. Forsta intrycket har ar dock att detta kan bli riktigt bra.

Phnom Penh ar lugnare an Hanoi men anda galet. Manniskorna ar som tur ar valdigt snalla men extremt fattiga. Har marks det verkligen. Landet har under historien varit fruktansvart och det har hant mycket sedan dess men detta ar ett land som har en lang vag att vandra. Om jag inte minns fel ar 60% av befolkningen under 20 ar, 40% lever i extrem fattigdom etc.

Sa sent som for 30 ar sedan harjade Pol Pot ( Nej, inte den brittiska operasangaren) och hans Roda Khermer och gjorde landet till en katastrof. De stortade den sittande regeringen och forsokte gora om hela landet till ett sjalvforsorjande bondesamhalle. Staderna tomdes pa folk, alla larda, utlanningar, stadsbor, lakare, larare etc mordades. Omkring 3 miljoner personer mordades, nastan en fjardedel av befolkningen. I Phnom Penh som idag har 1,5 miljon innvanare hade under denna tiden 40 000, resten skickades harifran eller dodades.

Detta ar historia som ar valdigt intressant och som i alla fall inte jag laste mycket om i skolan. Nar terrorn tog slut 1979 var landet helt forstort och bestod till 70% av kvinnor.
pa det elle
Har i Phnom Penh finns tva turistmal som har med detta att gora, Killing fields och Toul Sleng-museet. Dessa har vi givetvis besokt och framforallt museet var intressant. Las har lite mer om de bada, LAS!

Tuol Sleng
Killing Fields

Tyvarr var museet valdigt daligt annordnat och bestod mest av massa information samt bilder. Mer utstallningar, filmklipp, hogtalare med skrik, teaterspel eller liknande hade behovts. Massa information var iofs passande eftersom vi visste sa lite om det men det var svart att pa riktigt forsta. Manga jag last om som varit dar har berattat att de gratit, inte klarat av det etc. Jag undrar om jag har nagot fel for jag fick inte nagra sadana kanslor alls. Antigen sa kan jag inte riktigt grepr sa ar jag emotionellt handikappad.

Killing fields var inte heller bra gjort da man knappt fick nagon information alls. Har finns daremot en byggnad rest for att minnas alla offer. Har har man samlat kranier fran 9000 manniskor som ligger oppet for beskadning. Inte heller detta rubbade mitt inre, konstigt. Omradet kunde varit vilket som helst men sma skyltar berattade kortfattad information.

En punkt som tydligt visar landets desperata jakt pa pengar ar det faktum att Killing fields och Tuol Sleng-museet sa sent som 2005 saldes till ett japanskt foretag.



Slut pa Vietnam

Svart att formulera en text som kort beskriver hur jag uppfattat tiden i Vietnam.
Vi spenderade tolv dagar i landet och reste under den tiden ca 150 mil med buss. Med halvkassa vagar spenderades alltsa mycket tid pa vagarna men det var aldrig nagot problem.

Jag trodde att man mycket tydligare skulle kanna av Vietnamkriget i stort sett var man an gick. Sa var det inte pa nagot satt. Da vi hallt mestadels reste langs turisternas upptrampade vagar har allt gatt valdigt smidigt och nagon extrem fattigdom har vi inte heller sett. Vietnameser ar overlag skapliga pa engelska och trevliga!

Fin natur, intressant historia, exemplarisk mat, laga priser och trevligt folk gor att jag absolut rekomenderar landet som resmal. Bast var Halong Bay och samst Hanoi.

Tummen upp for Vietnam!

Bedragna

Fornedringen ar total. Det ar inte varldens storsta grej men man blir sa trott.

Kvallen innan vi skulle sticka fran Saigon bad jag tanten i receptionen pa hotellet om att fa tillbaka vara pass da vi skulle aka tidigt nasta morgon. For er som inte vet sa lamnar man pa de flesta stallen har passen i hotellreceptionen. De vill val ha kolla pa sina gaster antar jag, samt  att det ar en sakerhet for dom da man aldrig kan sticka utan att betala.

I alla fall sa pastod hon att vi inte hade betalat for oss vilket vi saklart hade. Vi sov dar tva natter och hon menade promt att vi bara betalat for en. Forsta natten betalade vi till vad som senare visade sig vara stadtant pa stallet och andra dagen till tanten sjalv. Det var den forsta kvallen hon inte hade fatt nagot for menade hon. Stadtanten som inte pratade engelska vagrade erkanna att hon fatt pengar.Stadkaringen var den enda som fanns pa stallet nar vi kom forsta dagen och det var hon som visade oss rummet, tog passen etc. Hon bodde aven pa stallet, saklart man kunde betala till henne och hur skulle vi kunna veta att hon ens var stadkarring och inte helt vanlig arbetare?

Vansinnet liknade inget vett och det blev ett javla liv. Trots att det inte gick att snacka med stadkarringen kunde vem som helst se att hon ljog men tanten i receptionen vagrade fatta ett skit. Sen korde hon gamla vanliga tricket att helt plotsligt komma pa att hon "only speak very little english". Da vi inte fatt nagot kvitto pa nagon av natterna kunde vi saklart inget bevisa och att lagga ihop pusselbitarna var inget alternativ for tanten. Sjalvklart skulle vi kraft kvitto vilket vi garanterat alltid kommer gora i fortsattningen.

Vi hade manga planer pa hur vi skulle sno tillbaka passen, hamnas, "busa"med rummet. Det gjorde vi tyvarr aldrig utan fick betala en gang till och darmed fa passen. Absolut inga stora pengar det handlar om men sadant dar tal jag bara inte.

Version 2, Saigon


Sadarja, tva dagar spenderades alltsa i denna kaotiska stad. Drygt fem miljoner manniskor, ungefar lika manga mopeder och forsaljare overallt.

Detta ar en kaotisk stad och jag hade helst inte stannat langre an vi gjorde. Men detta ar samtidigt ett trevligt stalle och faktiskt en val fungerande stad. Det finns lugnare kvarter, parker samt manga mindre grander med begransad trafik. Jag uppskattade verkligen de tva dagar vi var dar men det var skont att aka darifran.

Sevardheterna vi besokte var det gamla presidentpalatset, krigsmuseet samt Cu Chi-tunnlarna, som ligger ett par timmar bort. Jag hade extrema forvantningar pa krigsmuseet men gick tyvarr darifran klart besviken. Jag har ett intresse for Vietnamkriget (har benamns som Amerikakriget) vilket gjort att jag verkligen sett fram emot besoket. Jag vet inte riktigt vad jag forvantat mig att fa se men besviken blev jag i alla fall. Museet innehaller mestadels bilder och till de beskrivande, korta texter. Det finns aven ett gang uppstallda flygplan, stridsvagnar, bomber etc. Museets budskap ar snarare att belysa amerikanarnas grymhet an att beratta om kriget. Givetvis finns har mycket berorande och skrammande bilder men sa mycket mer var det inte tycker jag.

Till Cu Chi-tunnlarna tog vi en annordnad busstur med guide vilket var en riktigt hojdare. Efter besvikelsen med museet var detta en skon revansch. Har fick man verkligen se och kanna pa hur det verkligen var. Har fick man krypa i tunnlarna, ta del av fascinerande information samt se fallor, vapen osv. I borjan av turen fick vi aven en kort presentation dar dom aven visade en kort dokumentar. Varan stortskona guide berattade om hur de bodde i tunnlarna, hur tunnelsystemen funkade, hur de lyckades lura bort amerikanarna etc. etc. Har fick vi aven provskjuta ak47 vilket var vapnet Viet Cong mestadels anvande under kriget.

Oskon falla vietcong hade i skogarna runt Cu Chi
Glad Simon i tunnlarna
Anders oppnar eld
Simon poserar framfor Notre-Dame, notera bratfrisyren 
Amerikansk soldat som haller upp resterna av ett skordat offer
Amerikaner som roar sig med att slapa levande vietcong-soldater efter stridsvagnen


Saigon

Saigon, numera kand som Ho Chi Minh City ar dagens position. Vi har varit har sen tidigt igar och lamnar imorgonbitti. Med erfaranhet fran Hanoi hade jag inte alltfor hoga forvantningar pa staden men jag  ar faktiskt mycket positivt overraskad.

Tillskillnad fran i Hanoi sa finns det trottoarer har och  byggnader som inte bara liknar gamla skjul.  Som bonus finns har aven ett gang sevardheter. Igar korde vi en heldag pa stan med krigsmuseum, presidentpalats, notre dame katedralen och annat hippt. Idag har vi varit i Cu Chi-tunnlarna samt gatt pa stan. Imorgon bitti tar vi bussen mot Phnom Penh, huvudstad i Kambodja.

En lite utforligare version samt bilder fran Saigon kommer nog imorgon.


Maten!!

Mat ar for mig oerhort viktigt och Vietnam ar pa denna punkt alldeles underbar.
Det ar ohalsosamt billigt och smaken i toppklass.

Favorithaket ar precis har bredvid mig pa stranden och heter Lam Tong. Huvudratt ca 15 kronor, starkol 5, flaska rom 15 och ett stort fat med frukt 10. Ska knata dit nu.

Mui ne


                                         ( 1. Mr Binh. 2. Vardelosa floden. 3. Anders badar, inte i lera som det ser ut.)

Vi passerade en av Vietnams mest kanda stader, Nha trang da vadret dar sag riktigt trist ut. Annars ar det ett mycket populart resmal med mycket surfing, klubbar etc.

Istallet satt vi kvar pa bussen fem timmar till och kom till den mindre orten Mui ne. Detta ar ett valdigt litet stalle byggt kring fiske och turism. Dom sager dock att det ar for lite turister idag och skyller det pa finanskrisen. Stammer sakert.

I alla fall, har har vi 26 grader och sol, antligen! Nu hoppas vi att det inte blir nagot mer regn pa resan. Stranden har ar sa gott som ode men inte sa varst fin, jamfort med vad som vantar. Grejerna man "ska" se har ar sanddynorna, canyon och en liten flod. Vi foljde med mr Binh pa motorcykel en dag och checkade in dessa sevardheter och kan val saga att det var sadar. De stora sanddynorna var grymma och att aka pulka var frackt. Resten var kasst. Att aka hoj var dock riktigt kul, maste skaffa nagot pa tva hjul.

Mycket turister kommer hit for vindsurfingen som sags vara i toppklass, tyvarr har vi inte provat pa det men det ska absolut goras, verkar riktigt kul.

Vi har varit har tre dagar nu och har inte fatt mycket gjort. Sol och mat har statt i fokus. Inatt aker vi till Saigon dar vi stannar ett par dagar for att kolla in lite krigsgrejer etc. Staden sags dock vara mycket galnare an Hanoi vilket skrammer mig.


Tidsfordriv

Nar man sitter pa bussar, busstationer, flygplan, restauranger, hotellrum, stranden finns fyra vagar att ga, for oss i alla fall.

Bok, musik, kortspel eller somn. Det racker, mycket val.
Boken som galler just nu ar "man som hatar kvinnor" som verkar vara helt vilt bra. Har hela serien sa det finns manga timmar att klippa dar.

Kortspel har vi tyvarr bara tre av. Svarta maja, skitgubbe o tvamans vist. Tips tas garna emot!

Musik finns i alla typer i ipoden som ar guld vard just nu.

Nar det galler somn ar jag overtygad om att jag inte har nagon ovre grans. Jag kan somna nar som helst, jag har hittils inte hittat nagot som hindrat mig.

Oversvammning

Gick till en restaurang rekomenderad av lonely planet igarkvall. Lonely planet ar typ en guidebok som 90% av alla resenarer har borta har. Detta leder till att stallen rekomenderade av dem ar fullsatta.

Tog darmed en bra stund att fa maten med den smakade fint. Sen tog vi ett par ol, snackade och spela lite kort. Nar vi skulle hem hade staden svammat over?! En oversvammning sadar pa ett par timmar. Sa det blev till att vada ut fran restaurangen. Servitoren forklarade dock att detta var helt normalt och att det var sa varje kvall.

Insag aven i morse att vi duschat iskallt ett par ganger var helt i onodan. Allt ar tvartom och sa aven reglaget for varmvatten. Kul.

Skulle hyra moppe idag men regnet gor tyvarr att vi viker oss. Bussen gar 18 och kommer fram till ett regnigt Nha trang 12 timmar senare.

Hoi an

Har du nagon gang funderat pa att backpacka men inte ar sa fortjust i dotid, lagg ner planeringen.
Givetvis ar det beroende pa hur du reser men for oss, just nu spenderas ett stort antal timmar pa bussar och andra transportmedel. Detta kommer ju som tur ar inte som nagon overraskning utan ar helt enligt planerna.

Nu har vi akt fran Hanoi, via Hue till Hoi an. En mindre stad med ca 70 000 pers. Nattbussen fran hanoi var riktigt spannande da vagen var helt galen. Tank stor farthinder mitt i vagen, hela tiden. Det ar ingen overdrift att man flog omkring i sin binge. Folk skrek, grinade och var panikslagna. Det var kul. Det blev inte battre nar stotdamparna senare gick sonder och de ville byta buss. Det fanns ingen annan sa resan fortsatte.

Planen fran borjan var att stanna ett par dagar i Hue. Hue sag inte for lockande ut samtidigt som regnet slog som spon i backen. Dock hade vi tre timmar dar innan bussen skulle ga vilket passade perfekt sa vi tog den.

Nu ar vi alltsa i Hoi an och ska imorgon ta en heldag pa moped, 20-35 kr for en heldag. Kom igarkvall och har nu bytt hotell da Anders vaknade upp imorse med 93 (exakt) myggbett. Var aven pa en bar igar och pavagen hem mottes jag av 15 lagom stora rattor.

Staden ar dock trevlig och nu ska vi ata en ruskigt skon middag. Fisk grillad i bananblad ska tydligen vara husets hojdare.

Halong Bay :)

Forstar att ni har suttit som pa nalar. Nu har jag i alla fall  lugnat ner mig samt fixat bilder.

"I detta natursköna område ligger inte mindre än 3000 sockertoppsformade öar som sträcker sig mot den kinesiska gränsen". Halong bay ar helt enkelt ett omrade med otroligt vacker natur. Vi drog ivag pa en 3-dagars tur som vi hade hort mycket gott om. Det ar nastan en regel att man som turist aker hit om man ar i landet sa turister kryllar det av.

Grymt vader, supergo bat, varmt i vattnet, otrolig natur, sjysta personer, bra mat, ol, kajakpaddling. Kortfattat.
Forsta dagen spenderades pa baten och det var allmant dretgott. Andra dagen pa en o med lite klattring, strander, sjyst kak och en trevlig fest pa kvallen. Vi paddlade till en o med massa vilda apor och det var helt klart hojdpunkten an sa lange pa resan. Skitfin o och apor som kastar sig omkring o leker, brottas etc. Mer av det tack.

Varan guide var en helt underbar kille, en riktig solstrale som ni sakert ser pa bilden nedan. Fick aven en bra lektion i franska av ett gang fransyskor, langt inne i skallen sitter allt spraket kvar litegrann.


Tillbaka i Hanoi

Ar sa forbannad sa jag vet inte vart jag ska ta vagen pa datorhelvetet har. Krangel, minst sagt.
Sa pga detta blir det inga bilder den har gangen heller men i alla fall ett livstecken.

Halong bay var fantastiskt men jag ar for vansinnig for o beratta nu. Inge roligt utan bilder heller sa imorgon publicerar vi det istallet.

Om en timme satter vi oss pa bussen till Hue, soderut i Vietnam. Turen tar drygt 12 timmar men det verkar vara en riktigt sjyst sovbuss sa det ska nog ga bra. Klicka pa bilden for o forstora. Vi kommer folja kusten genom sa gott som hela landet med stopp i bla. Hue, Hoi an, Nha trang, Saigon.

Halong Bay!

Halong bay ar alltsa var jag ska spendera de narmaste dagarna. http://www.halongbay-vietnam.com/

Kommer tillbaka pa Lordag och da ar vi 2 timmar i Hanoi och aker sedan buss over natten och anlander Hoe Sondagmorgon.

Hanoi - Med livet som insats

Detta maste vara varldens vildaste stad. Gud bevard mig val. Har bor drygt 3 miljoner pers och det verkar som om alla dessa ar ute pa sina mopeder samtidigt. Det gar inte att beskriva. Kolla pa youtube.

Som tur ar lar man sig valdigt fort enda sattet att ta sig over vagen ar laskigt nog att bara ga och hoppas pa det basta.
I ovrigt kan man i rusningstid knappt andas, det smakar gas i hela munnen och det ar bara ackligt.

Direkt vi kom hit kande vi att vi maste harifran. Som tur ar finns ett riktigt sjyst stalle typ 3 timmar harifran. Typ en skargard med flera tusen oar dar vi ska spendera 3 dagar pa en bat. Det ska vara soligt och ca 23 grader och det ute pa havet kan bli riktigt fint. Ryktena sager att det dricks en del pilsner ocksa.

Vi kopte aven en bussbiljett som kommer ta oss genom hela Vietnam. Vadret nerover verkar lite sadar men det ska bli riktigt kul o se alla lamningar etc fran kriget med amerikanarna. Troligtvis lamnar vi landet ett par dagar fore Jul och slar da lager i Kambodja.

Sa nu drar jag ut till havs nagra dagar. Hej

Bu for Kina

Kina kan vara riktigt spannande, mycket fin natur, sjyst mat etc etc. MEN. Kinesiska gubbar luktar surt. Det ar avgaser och acklig luft overallt. Varje stad har ungefar en person som kan engelska, detta skapar sallan stora problem men ar anda ratt drygt.

Sen roker ju gubbarna nagot sa forjavligt. En kinesisk man röker i snitt 15 cigaretter om dagen och var tredje cigarett i världen tänds i Kina. Denna fakta tror jag fullstandigt pa efter att ha varit dar. Lyckligtvis hade vi tur och fick rokfria bussar men annars ar dom overallt.

Cigaretter kostar omkring två svenska kronor paketet och i undersökningar säger tydligen två tredjedelar av befolkningen att det ar sa gott som ofarligt att roka.

Buss

Nu har vi akt buss en javla massa timmar och har idag ankommit till Hanoi, Vietnam. Vi akte fran Yangshou tisdag morgon och satt i buss 8 timmar, riktigt frasch buss men sa trakigt. Riktigt nara att fa ta fram pissflaskan dar.
Tillslut kom vi till Nanning som troligtvis ar Kinas absolut ackligaste stad. Vi lamnade iofs nastan inte busstationen men usch, over hela staden ligger en gra-brun dimma och ingen, absolut ingen kan egelska. Folk kom fram och bara stirrade, foljde efter o tog pa oss, antar att dom inte sett vasterlanningar forut. Knepigt.

Sen visade det sig att varan buss till Hanoi inte gick forens dagen darpa. 17 timmar pa stationen verkade inte aktuellt. Som tur var fanns ett hotell precis bredvid, blev mycket "skitgubbe" och "svarta maja" den kvallen.

Hann precis med morgonbussen till Hanoi som inte var den bekvamaste. Forst fanns ingen sittplats at oss (8 timmars bussfard) men det loste sig, nagra andra fick sta istallet :)  Vid den milt sagt seriosa gransen mellan Kina och Vietnam var vi lite smanervosa. De flesta nationaliteter maste ha visum men vi nordbor far 2 veckor utan men masta ha utresebiljett ur landet. Det hade saklart inte vi. Vi raknade med att fa betala hyfsade mutor men vi hade tur och allt gick stralande. Gott!

Sa den resan gick bra, matsacken bestod av 6 bananer och 12 klementiner.



Pics



Har kommer nagra sena bilder fran balla Hongkong. Den mycket pakostade sangen ar vad man
far for 60 kr natten. Den var inte skonare an den ser ut heller. Nu i Kina daremot har vi ett
nastan ofortjant bra rum med allt man behover, aven det for 60 kr natten fast delat pa tva da.

Pavag ifran Kina

Imorgon ska vi ta bussen till Nanning, 10-miljonersstad i syd-vastra Kina och darifran en annan buss mot Hanoi. Enda problemet ar att vi inte har varken visum eller utresebiljett fran Vietnam. Man far stanna 15 dagar i landet utan visum med man maste ha utresebiljett. Efter o ha rekat lite verkar ratt manga varit i varan situation och klarat sig fint.

Riktigt sugen pa att komma till riktig varme nu alltsa men vad jag kan se sa ar inte vadret varst bra nanstans i narheten. Thailand tex verkar ha mulet, skurar etc. Hoppas pa battring. Har i Kina har vi sol och ca 17 grader.

I Vietnam ar planen att spendera ett par dagar i vad vi har hort ett galet Hanoi. Sen ar stora nojet i Ho chi minh och daromkring med massa krigsmuseum, gangarna i marken etc. Finns aven massa fina strander men vadret haller nog inte.


Ny kultur

Mycket nya upplevelser har alltsa, konstiga betenden. Har i Kina sitter folk och spottar pa golvet inne pa restauranger, det ar inte ovanligt att folk roker samtidigt som de ater, hur funkar det? Sag en pappa som lat sin son bajsa mitt pa ett torg forut. I chipshyllan pa narmaste supermarketen kan man kopa hela smafiskar som snacks, pa gatorna saljs hela pankor redo att atas. Pa busstationen i Guilin var toalettvaggen full i bajs da det inte fanns nagot papper utan folk torka med tummen o drog pa vaggen.

En nagot varre syn  var aven i en buss haromdan dar en motorcyklist dodats och lag mitt i vagen efter en olycka. Aldrig sett en dod manniska forut.


Yangshou, Kina

Spenderar nu varan andra dag i denna riktigt sjysta landsbyggdsstad. Detta ar under hogsasong ett hyfsat populart turistmal men just nu ser man fa vasterlanningar aven om har ar mycket kinesiska turister.

Igar hyrde vi cyklar och cruisa omkring i de sjukt fina landskapen. Till varan hjalp hade vi 17-ariga "Linda" som hon kallade sig. Hon visade oss omkring och vi larde henne engelska, sjyst deal. Akte senare bambuflotte typ en timme pa en riktigt rofylld flod. Med massa sma forsaljare pa egna flottar langs vagen fick jag i mig en smakfull pils.

Med onda rumpor kom vi efter nagra mycket lyckade timmar tillbaka till staden och sa hungrig har jag nog aldrig varit forut. Linda visade oss till en restaurang hon tyckte vi skulle ata pa. Beerfish stod pa menyn o eftersom jag gillar fisk, och inte direkt har nagot emot ol var det ett givet val. Kocken tog upp den levande fisken fran en hink pa gatan och gick in i koket och fixa till den. Mer ben an fisk och ingen olsmak, ingen hojdare alltsa.

Hittat ett riktigt sjyst gatukok med nudelsoppa, 10 spann sa far du en bra portion med lite kott, nudlar o sky. Annars hander det inte mycket har. Mycket fin by men sa mycket mer finns inte att hamta.

:(

Vet hur trakigt det ar att lasa utan bilder men rakade fa med mig ipodsladden istallet for kamerasladden hit till datorn sa det blir nasta gang istallet.

Nu ar det mat, 30 kr pa stadens finrestaurand, perfekt!

13 timmars tog till Guilin

Lamnade hongkong med och gick over gransen till Kina. Coolt! Inga problem med vara visum vilket var en lattnad. Stor skillnad med spraket har an i HKK, engelska ar sallsynt och de kinesiska tecknen ar inte direkt latta att tyda.

Fick anda tag i biljetter till Guilin som ar en mindre stad, 1 miljon pers typ, harifran ska vi aka till Yangshuo vilket sags vara riktigt fint. Tagresan var mellan 18.00 - 07.00, jag var vaken ca 1 timme av den tiden och det var ruggigt gott. Ratt sjyst tag, kunde varit bra mycket varre. Har i gulin ar man som vasterlanning riktigt utstirrad. Denna staden ar inte sarskilt kul sa imorgon aker vi nagra dagar till Yangshuo. Typ 1 timme bort med buss. Finns en artiklel i DN for den nyfikne. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=184&a=762186

Vi bor pa ett riktigt sjyst hotell har for 50 kr per person, skont o ha eget rum efter o ha delat med 12 andra i HKK.
Planen just nu ar att vara i Kina ca en vecka till o sen aka in i vietnam.

Hongkong!

Nu har vi lamnat hongkong men har kommer en nagot forsenad text om denna grymma stad.
Flygresan gick grymt bra med horisontell position forsta halvan och gott om benplats vid ena nodutgangen andra halvan.

Framme i hongkong tog vi bussen till varat hostel pa kowloon on. Dar traffa vi Claes, 25 ar fran tidaholm, yrke: ormtjusare. Hangde med honom hela tiden i hongkong.

Hostellet kandes i borjan sjukt risigt men man vande sig fort och det funkade bra, 60 kr natten och riktigt bra lokaliserat. Hongkong bestar av olika oar, Hongkong-island, Kowloon och ett par till.

Staden har egentligen inga speciella sevardheter utan ar mest en sjyst stad. Naturen som omringar hela staden ger en riktigt skon kansla och sa aven vattnet som man aldrig ar langt ifran. Vi spenderade 2 hela och tva halva dagar i staden vilket var lagom. Vi strosade runt i staden som bestar av sa sjuukt mycket shoppingcenter sa det ar helt vilt. De extrema folkmassorna jag vantat mig fanns faktiskt inte riktigt. Luften var inte heller sa sjuk som jag trott aven om det lag som en dimma over staden.

Staden ar aven valdigt ren och det ar rokforbud typ overallt, gott!

Som dom flesta kanske vet har jag ett litet intresse for mat och har har det givetvis provats runt. Den absolut basta hittade vi pa ett shoppingomrade pa kowloon an dar vi fick sot-sur kyckling, ris etc etc. galet!

Det sags att staden har flest sjyskrapor i varlden och efter att ha varit uppe pa ett berg o sett staden kan jag tro det.

Vi haft en riktigt sjyst tid i hongkong, jag som egentligen inte ar sarskilt fortjust i storstader uppskattade anda verkligen besoket aven om nagra dagar kandes nog. An sa lange ar jag fullt frisk och allt ar uppat. Dock bara skitit en gang pa en vecka, trivs ratt bra med det dock.


Jag lever!

Framme i hongkong på kanske världens risigaste hostel. Inga lakan och duscha gör man sittandes på toan.

Längre rapport kommer snart.


RSS 2.0